thenewfathers4justicenederland

ouderverstoting

Hoera voor de papa

De vaderrol wordt nog altijd zwaar onderschat. Niet alleen in de opvoeding, maar ook onder hulpverleners, wetenschappers en rechters, concluderen deskundigen. Tijd dus voor een herwaardering van mannelijkeigenschappen.

„We zijn een achterlijk land op het gebied van vaderschap. Als je kijkt naar de wetenschap gaat het in de meeste onderzoeken over de moeder in de opvoeding. In de hulpverlening wordt de moeder nog altijd aangesproken, en onze rechters zijn nog altijd niet doordrongen van de betekenis van de vaderrol na een echtscheiding.”

Hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio vatte gisteren zijn kritiek krachtig samen op een conferentie over vaderschap van het Hendrik Pierson Fonds in Amsterdam. „We zien bijvoorbeeld nog steeds aan de luttele twee dagen vaderschapsverlof hoe onbelangrijk de rol van de vader is. Nederland heeft een moederschapsideologie.”

Tavecchio toonde gisteren onderzoeken die wel keken naar de (positieve) rol van de vader in de opvoeding. Kinderen hebben in dat geval een grotere kans op een hogere IQ, een betere sociale status, en een gezondere hechting. „Dat geldt nog meer bij jongens dan bij meisjes.”

Een goede band met hun vader is zelfs van cruciaal belang voor het zelfbeeld en de ontwikkeling van jongens, oordeelt Glenn Helberg, kinder-en jeugdpsychiater in de GGZ. En dan ben je er niet met een papa-dagje. „Het gaat om echt om de kwaliteit van de band.”

Willen we sowieso gezonde jongens, dan moeten we ophouden hun natuurlijke gedrag negatief te beoordelen, zegt de psychiater, die dit vaak ziet gebeuren in het onderwijs en andere instituten. „Een braaf jongetje is nu een jongetje met meisjesgedrag. Terwijl sport en spel voor jongens heel belangrijk is voor hun grove motoriek die ze eerst ontwikkelen. Maar de algemene waardering ligt bij fijne motoriek, die meisjes van nature eerder ontwikkelen, zoals door tekenen. Meisjes zijn van nature ook veel taliger. Bij jongens komt dat rond het 21e levensjaar helemaal goed. Maar intussen worden juist allochtone jongetjes op taligheid afgerekend, en dreigen daardoor eerder dropouts te worden.” Jongensgedrag verdient herwaardering, vat hij samen.

We hebben zelfs een masculinistische golf nodig om mannelijke eigenschappen in ere te herstellen, concludeert ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. In het geval van jongens, zijn dat eigenschappen als leren door ervaring en risico’s nemen, daartoe aangemoedigd door hun vaders. Thuis, in de kinderopvang en op school gebeurt dit te weinig, vindt Pont, die een direct verband legt met het steeds meer voorkomen van faalangst onder jongens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: