thenewfathers4justicenederland

ouderverstoting

Het Levende Rouwproces

Het levende rouwproces

De emotionele problemen voor een ouder die word weggehouden van zijn kind(eren). Een rouwproces is niet alleen van toepassing als er iemand overlijd. Ook na gedwongen afscheid nemen van je kind(eren) kom je in een rouwproces terecht. De abrupte confrontatie met het feit dat je kind niet meer mag zien roept vaak een shocktoestand op; het geeft een gevoel van leegte, onwezenlijkheid en vervreemding. Gevoelens van paniek en wanhoop spelen een zeer grote rol in dit proces. Angst treedt vooral op wanneer men zich in de volle omgang bewust word van het pijnlijke verlies. Eenzaamheid, hevige emoties of agressieve gedachten spelen op. Het gevoel gek te worden leeft vaak bij de achtergebleven (groot)ouder. Er is een onmenselijk groot verdriet en gemis wat zich kan uiten in zowel lichamelijke klachten als geestelijke klachten. Het is heel moeilijk om afstand te moeten nemen van je eigen kind(eren). Als je kind is overleden kan je rouwen en het proberen een plek te geven. Maar waar moet een ouder heen die in hetzelfde rouwproces zit maar het nooit kan afsluiten?

“ Soms wou ik dat ik dood was, want zelfs al zou ik ergens anders zijn zou ik de bijna pijn van het gemis voelen. De pijn van het gemis is als een mes wat dag in, dag uit, in me snijd. De ene keer dieper dan de ander keer. Het is een rouwproces zonder einde.”

(Een vader)

Door Britt Wijnstekers

Advertenties

2 reacties op “Het Levende Rouwproces

  1. M. Cremer
    22 augustus 2014

    Ik ervaar het ook zo. Precies, een mes dat in je snijdt, keer op keer. Als je het een poosje wegduwt komt het dubbel zo hard weer bij je terug. Ik heb altijd gehoopt dat mijn kinderen die nu volwassen zijn terug zouden komen nadat ze me verstoten hadden zonder reden (!) Maar ik besef nu, ook omdat ik daar op gewezen word door deskundigen, dat het al te lang geleden is en dat de omgeving de leugens in stand houdt die er zijn verspreid door een ziekelijk familielid.

  2. arnold scheer
    27 april 2015

    goede beschrijving van hoe het voelt.De pijn is immens. Ik heb mijn goede periodes maar dan nog is de pijn dagelijks aanwezig. Elke dag 24/7 ben ik er mee bezig. Afstand nemen gaat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: